9 - Hermafrodiet / Wijze - Heremiet


PLAAT IX , de Wijze of Heremiet 

de vijfde parabel 


De hermafrodiet of de dubbele edele kracht van zon en maan, die de vier elementen voortbrengen. De in de handen gedragen Steen der Wijzen of het Gouden Ei is gevonden in de schoot (het beste) van de schitterende natuur, die de mannenfiguur of de zon in zijn hand draagt. 


De alchemisten zien hun proces voortkomen uit twee lichamen. 

Zon en Maan. Vuur en Water. Man en Vrouw. 

Deze beide brengen vier kinderen voort: twee jongens en twee meisjes: Hitte en droogte als de jongens (yang); Vochtigheid en koude als de meisjes (yin). 

Deze vier stellen de quintessens samen: die zij de witte MAGNESIA noemen, waarin niets foutief is, dus niets onvolkomen is. 

Wanneer deze vijf: hitte en koude, vochtigheid en droogte, plus de Magnesium tezamen zijn, worden zij één substantie, waarvan de natuurlijke STEEN der Wijzen gevormd wordt. 

Avicena zegt: "Wanneer wij tot het vijfde komen, zullen we allen het einde bereiken. (getal vijf, ster, ziel, ether, prana, ch'i, enz.). 

Magnesium is een scheikundig element dat allerlei vormen aanneemt onder de inwerking van of hitte, of vochtigheid, of droogte, of koude. Vandaar de symboliek. 

Tenslotte kan het een zilverglanzend metaal worden dat schoon te bewerken is. Bij hitte geeft het een prachtig lichtverschijnsel.


1970 - 2018, copyright Henk en Mia Leene