18 - Zelfbeheersing / Maan

PLAAT XVIII , De Maan. 

De vierde handeling, zevende deel. 


De jonge koning op de Maan komt overeen met de Maan uit de Tarot. Hij is verzonken in de geest; de Ziel, hier de maan of de ontvankelijke edele kracht, draagt hem. 

Bol en de scepter vertellen dat hij over de wereld en zichzelf regeert. 


De Maan in de Kreeft op de mythische plaat. 


PLAAT XVIII , alchemie. 

De vierde handeling, zevende deel. 


Zodra de hitte-kracht dermate intensief met de aarde is vermengd, komt het licht vrij, de glans, dat het alle andere elementen overstraalt, dan zal dit licht, deze glans, met het koude worden samengebracht (het koude van de maan). Zo is er een nieuw lichaam. 

Dit lichaam nu moet zich losmaken en naar buiten treden, weggaan uit het laboratorium. De maan is hier de reflector of de draagster van de innerlijke zonnekracht.  Isis. Maan van de Tarot. 

  

De vierde handeling, achtste deel (niet als plaat) 


Hierbij moet de kracht van de hitte onder beheersing worden gebracht, want dit hitte lichaam staat nog onder de invloed van het water. 

Deze orders, regels of wetten van het water worden onder beheersing gebracht van de lentezon (Ariës, Mars), eerste graad is het vrijkomen, tweede graad is de weerstandsvergroting (zomer - Leo) en derde graad is de innerlijke rust, de stabiliteit (Boogschutter, Jupiter). 

Dat zijn de drie werkingen van de achtste verhandeling: vrijkomen, weerstand verkrijgen en sterk maken; en tenslotte de voltooiing en de innerlijke stabiliteit. 

De achtste dag van Henoch: Dit is de Dag van Mijn Rust.


1970 - 2018, copyright Henk en Mia Leene